CTS Iasi Sangele- viata Centrul de donare Informatii utile Anunturi

Vrei să donezi sânge? Dacă starea de sănătate îți permite, în urma donării vei avea o serie de drepturi și avantaje care-ți sunt respectate de statul român, conform legislației. Iată care sunt acestea!

- dacă donezi sânge în mod regulat, anual, poți să faci gratuit examen radiologic pulmonar, analize cardiologice și investigații biologice extinse;

 - în cazul depistării unui deficit de fier, după mai multe donări de sânge, beneficiezi de tratament gratuit substitutiv cu fier

- pentru fiecare donare primești șapte tichete de masă cu ajutorul cărora poți să-ți cumperi alimente;

- în ziua donării, ești învoit de la serviciu dacă ești elev sau student, ești scutit de cursuri în ziua respectivă;

- cheltuielile aferente deplasării cu mijloacele de transport în comun în ziua în care efectuezi donarea, ți se decontează;

- în cazul în care donezi la unitatea sanitară de profil din localitatea în care ești domiciliat sau ești angajat, ai dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun valabil timp de o lună.

Donarea de sange este este un act medical lipsit de riscuri, daca esti sanatos si pregatit psihologic.

Totusi,  inainte de a dona sange, bea multa apa si sucuri naturale, mai ales dimineata si seara. Este foarte important sa fii hidratat, pentru a evita lesinul si ametelile frecvente dupa donarea de sange, din cauza scaderii tensiunii arteriale.

De asemenea, evita sa consumi bauturi cu cofeina, deoarece acestea vor elimina apa din organism.

Mananca cu cel putin trei ore inainte de a dona sange. Evita alimentele grase, deoarece acestea pot duce la cresterea cantitatii de grasimi in sange, iar acest lucru ar putea afecta precizia testelor ce se impun inainte de donarea de sange.

Totodata, este foarte important sa mananci, cu doua saptamani inainte de a dona sange, foarte multe alimente bogate in fier si proteine, precum spanac, oua, cereale integrale sau carne de vita.

Totodata, daca ai avut dureri de dinti sau ai suferit o interventie stomatologica, mai bine astepti 24 de ore inainte de a dona sange. In cazul in care ai avut interventii dentare mai complicate, recomandat ar sa astepti cel putin o luna pana sa donezi sange.


INFORMAŢII - SCURT ISTORIC   IMPORTANŢA DONĂRII DE SÂNGE ETAPE ALE DONĂRII DE SÂNGE  CONTACT