Crts iasi Sangele si viata Centrul de donare Informatii utile Anunturi

În vederea donării trebuie să te prezinți la fișierul centrului de trans­fuzie, cu buletinul, în original. La  centrul de transfuzie ți se întocmește o fi­șă și ți se cere să completezi un chestionar, iar prin semnarea lui îți dai consimțământul că vrei să donezi. Apoi ți se prelevează sânge din deget, pentru determinarea hemoglobinei, glicemiei și RH-ului. Ulterior ți se face consultația medicală care constă în măsurarea tensiunii arteriale, a frecvenței cardiace, cântărirea.

Urmează verificarea chestionarului și completarea fișei cu istoricul medical. Abia apoi medicul decide dacă ești eligibil pentru donarea de sânge.  Donarea de sânge durează doar câteva minute. Specialistul îți recoltează 420 – 450 ml de sânge (o cantitate mică, față de volumul sanguin circulant de cinci litri).

 Sangele si componentele sanguine umane vor fi distribuite prin centrele de transfuzie cu rambursare in sistem nonprofit, conform legii la solicitarea institutiilor de asistenta medicala cu unitati de transfuzie autorizate din teritoriul arondat.

  Produsele sanguine obtinute din prelucrarea plasmei pot fi eliberate, contra cost, institutiilor de asistenta medicala sau direct populatiei, pe baza de prescriptie medicala.

 Administrarea terapeutica a sangelui si a componentelor sanguine umane pacientilor internati in spitale se face numai dupa efectuarea testelor imunohematologice, obligatorii pentru actul transfuzional, stabilite prin norme specifice aprobate prin ordin al ministrului sanatatii.

  Sangele si componentele sanguine umane pot fi administrate doar pe baza unei prescrieri medicale, rezultata in urma unui examen medical complet si numai pentru scopuri terapeutice.

Dupa efectuare unor analize medicale (hemoglobin,glicemie,determinare de grup sanguine OAB si Rh,hemoleucograma la recomandarea medicului) si dupa masurarea greutatii ,inaltimii,temperaturii,urmeaza examenul clinic propriu zis,in cabinetul medicului care stabileste eligibilitatea donatorului de sange.

Odata declarant eligibil,donatorul ajungr in sala de recolta,unde dupa identificarea corecta,doneaza o cantitate de 450 ml de sange,intr-un interval de maximum 10 minute. Repausul post donare (15-30 minute) este deosebit de important,pentru a se evita aparitia lipotimiei.

Colectivul CRTS IASI