Motive pentru care ar fi bine sa donezi:
Gandestete ca este ca este un lucru de importanta nationala.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Suntem alaturi de tine daca ai nelamuriri.
Motive pentru care oamenii nu doneaza :
Nu imi plac acele/ Imi este frica de ace/ Imi este teama sa donez sange. Aproape toata lumea are aceeasi impresie inainte sa doneze sange. Totusi, majoritatea donatorilor iti vor spune ca vei simti doar o usoara intepatura, iar in mai putin de 10 minute transfuzia sanguina s-
Sunt prea ocupat(a). Procesul de donare de sange dureaza aproximativ o ora, iar transfuzia in sine nu tine mai mult de 7 – 10 minute. Daca stai sa te gandesti ca o singura ora din timpul tau poate salva viata unui copil nascut prematur, sau a unei persoane care sufera de cancer, poate ca vei acorda o ora din timpul tau si vei salva aceste vieti.
Nu m-
Am donat sange anul acesta. Foarte bine, insa poti sa donezi sange o data la 3 luni. Foarte multi donatori, doneaza sange de pana la 5 ori pe an!
Imi este teama ca voi contacta virusul HIV. Riscul contactarii cu virusul HIV este exclus, pentr ca se folosesc numai ace sterile pentru fiecare donator in parte, apoi acele folosite se arunca la gunoi.
Nu am grupa de sange potrivita. Cele 4 grupe de sange sunt indispensabile indiferent de anotimp, zi a saptamanii sau minut al zilei. Daca ai o grupa de sange comuna, sunt foarte multi pacienti care au nevoie de sange, asa ca cererea este mare. Daca ai o grupa de sange mai putin intalnita, numarul donatorilor este limitat, asa ca rezervele de sange sunt insuficiente.
Nu am suficient sange in corp. Un adult are in medie intre 10 – 12 unitati de sange disponibile pentru a dona. Doctorii spun ca adultii sanatosi pot sa doneze frecvent pentru ca functiile corpului inlocuiesc rapid cantitatea de sange donata.
Nu vreau sa ma simt slabit dupa ce donez sange. Donarea de sange nu ar avea de ce sa aiba efecte adverse asupra unui adult sanatos pentru ca in corp se gaseste o cantitate de sange suficienta pentru a dona. Vei dona mai putin de o unitate de sange, iar corpul tau, care produce constant sange, va inlocui cantitatea de sange pierduta in mai putin de 24 de ore. Cei mai multi dintre donatori isi continua activitatile zilnice dupa ce au donat.
Nu este nevoie de sangele meu (sunt prea batran/ am fost bolnav). Daca ai indoieli, intreaba medicul de familie. Asistentii medicali din centrele de colectare se vor uita si ei atent la istoria ta medicala. Cat despre varsta, nu exista o limita impusa, si o mare parte din conditiile medicale nu te impiedica sa donezi sange.
Politica de prelucrarea datelor personale |
Politica cookie |
De ce sa donez. |
Vrei sa donezi? |
Colectivul centrului de donare |
Traseul sangelui |
Informeaza-te inaintea donarii |
Sprijina donarea de sange |
Declaratii avere-interese, venituri |