CTS Iasi Sangele- viata Centrul de donare Informatii utile Anunturi

             Motive pentru care ar fi bine sa donezi:

 Gandestete ca este ca este un lucru de importanta nationala.

- Cineva are nevoie de sange o data la 3 secunde. In medie, este nevoie de 500.000 de unitati anual, in Romania. In Bucuresti, necesarul zilnic este de 1000 de unitati. Iar anul trecut doar 66% din cerere a fost acoperita. Nu exista substitut pentru sangele uman.

- 60% din populatie va avea nevoie de sange la un moment dat al vietii, cu toate ca doar 2% din populatie doneaza sange.

- Dezastre ca accidentele de masina, incendiile sau alte traume de acest gen se intampla, din nefericire, in fiecare zi, iar victimele acestor dezastre au nevoie de sange, si de putin ori se intampla sa aiba nevoie doar de o unitate de sange.

- Daca donatorii eligibili ar dona sange periodic, de la patru pana la sase ori pe an, necesarul unitatilor de sange ar fi acoperit, iar problema insuficientei unitatilor de sange ar fi de domeniul trecutului.

- Donarea de sange este o procedura sigura si benefica pentru sanatate. Studii recente au demonstrat ca donarea de sange reduce cu 30% riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare prin scaderea tensiunii arteriale, iar donatorii de sange traiesc mai mult decat media populatiei. In plus, ti se face un mini set de analize gratuit, inclusiv ti se masoara tensiunea, ritmul cardiac, temperatura corpului si nivelul de fier. Plus ca este ce mai simpla cale de a scapa de 1 kg in plus.

- In cazul populatiei masculine exista un beneficiu salvator in randul celor care doneaza sange. Barbatii sunt predispusi la riscul aparitiei hemocromatozei, o afectiune cunoscuta pentru nivelul ridicat de fier in sange. Aceasta este o afectiune destul de periculoasa care poate duce la aparitia bolilor de inima si a altor probleme grave de sanatate. Cercetarile arata ca daca barbatii doneaza sange de cel putin 3 ori pe an, ei pot reduce riscul unei concentratii mari de fier in sange, astfel indepartand riscul unui infarct cu pana la 50%!

- Donatorii de sange sunt adevarati eroi! De altfel, sangele donat de tine va fi descompus in mai multe componente si vei putea sa ajuti pana la 3 vieti omenesti!

- 420 – 450 ml de sange reprezinta o cantitate mica de sange, pe care o poti inlocui cu usurinta, cu precizarea ca poti sa donezi sange o data la 3 luni. Majoritatea oamenilor au suficient sange pe care il pot dona. In schimb, nu este suficient pentru a ajuta pe toata lumea.

- Donatorul de sange are de o zi libera (in ziua donarii). Bonurile valorice pe care le primeste fiecare donator reprezinta o compensare biologica a sangelui pierdut prin donare.

Suntem alaturi de tine daca ai nelamuriri.

           Motive pentru care oamenii nu doneaza :

  Nu imi plac acele/ Imi este frica de ace/ Imi este teama sa donez sange. Aproape toata lumea are aceeasi impresie inainte sa doneze sange. Totusi, majoritatea donatorilor iti vor spune ca vei simti doar o usoara intepatura, iar in mai putin de 10 minute transfuzia sanguina s-a incheiat si vei putea sa iti rezervi cateva minute de odihna. Daca iti faci timp si curaj sa donezi, te vei intreba de ce ai ezitat atata vreme sa donezi sange.

  Sunt prea ocupat(a). Procesul de donare de sange dureaza aproximativ o ora, iar transfuzia in sine nu tine mai mult de 7 – 10 minute. Daca stai sa te gandesti ca o singura ora din timpul tau poate salva viata unui copil nascut prematur, sau a unei persoane care sufera de cancer, poate ca vei acorda o ora din timpul tau si vei salva aceste vieti.

  Nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa donez sange/ Nu am stiu ca pot sa donez sange. Considera ca tocmai ai fost intrebat! Pur si simplu, nu exista alta metoda de a asigura unitatile de sange din spitale, decat prin donatia ta si a celorlalti. In fiecare moment, o persoana are nevoie de sange.

   Am donat sange anul acesta. Foarte bine, insa poti sa donezi sange o data la 3 luni. Foarte multi donatori, doneaza sange de pana la 5 ori pe an!

  Imi este teama ca voi contacta virusul HIV. Riscul contactarii cu virusul HIV este exclus, pentr ca se folosesc numai ace sterile pentru fiecare donator in parte, apoi acele folosite se arunca la gunoi.

    Nu am grupa de sange potrivita. Cele 4 grupe de sange sunt indispensabile indiferent de anotimp, zi a saptamanii sau minut al zilei. Daca ai o grupa de sange comuna, sunt foarte multi pacienti care au nevoie de sange, asa ca cererea este mare. Daca ai o grupa de sange mai putin intalnita, numarul donatorilor este limitat, asa ca rezervele de sange sunt insuficiente.

   Nu am suficient sange in corp. Un adult are in medie intre 10 – 12 unitati de sange disponibile pentru a dona. Doctorii spun ca adultii sanatosi pot sa doneze frecvent pentru ca functiile corpului inlocuiesc rapid cantitatea de sange donata.

  Nu vreau sa ma simt slabit dupa ce donez sange. Donarea de sange nu ar avea de ce sa aiba efecte adverse asupra unui adult sanatos pentru ca in corp se gaseste o cantitate de sange suficienta pentru a dona. Vei dona mai putin de o unitate de sange, iar corpul tau, care produce constant sange, va inlocui cantitatea de sange pierduta in mai putin de 24 de ore. Cei mai multi dintre donatori isi continua activitatile zilnice dupa ce au donat.

  Nu este nevoie de sangele meu (sunt prea batran/ am fost bolnav). Daca ai indoieli, intreaba medicul de familie. Asistentii medicali din centrele de colectare se vor uita si ei atent la istoria ta medicala. Cat despre varsta, nu exista o limita impusa, si o mare parte din conditiile medicale nu te impiedica sa donezi sange.


 CONTACT INFORMAŢII - SCURT ISTORIC   IMPORTANŢA DONĂRII DE SÂNGE ETAPE ALE DONĂRII DE SÂNGE